Terapia

Miksi minä tarvitsen terapiaa?

Lapsuuteni kasvoin maatilalla. Kun olin noin 10-vuotias, naapurissamme paloi navetta. Kun isäntäväki naapureiden avustuksella yrittivät saada lehmiä ulos palavasta navetasta, eläimet pyrkivät sinne takaisin. Miksi ihmeessä?
Heille navetta oli turvallinen paikka ja hädän tullen heillä ei ollut muuta turvallista paikkaa.
Turvapaikkaa heidän aivoissaan…kehossaan…mielessään…?

Ihmistä voi verrata eläimeen. Kun meillä on elämässä vaikea tilanne, haluamme vaistomaisesti palata takaisin ”turvalliseen” paikkaan.
Tämä vaikea tilanne voi olla hyvinkin pitkäkestoinen. Vaikean lapsuuden kokenut aikuistunut ihminen hakeutuu vaistomaisesti vaikeaan parisuhteeseen ”turvalliseen” kotiin.

Aivotutkimukset osoittavat, että hermoverkostot rakentuvat sellaisille urille, millaista elämä ylipäätään on. Mitä pitempi aika, sitä voimakkaammat hermoverkot. Näiden syntyneiden hermoverkkojen uudelleen ohjelmointi on iso prosessi, eikä se tapahdu sormia napsauttamalla.
Sinulla on kokemusta tästä asiasta esimerkiksi uuden kielen oppimisessa. Tätä toimintaa vaikeuttaa, jos ihminen on ”selviytymistilassa”. Tämä tarkoittaa, että ihmisen älykkäimmät aivotoiminnat, jotka juuri luovat uusia hermoyhteyksiä (tapoja toimia) ovat selviytymistilassa, poissa käytöstä, eikä muutosta pääse tapahtumaan.
Ihmisen on ensin päästävä pois selviytymistilasta, jotta muutosta voi alkaa tapahtumaan.

Jotta voin olla tässä ”levollisessa” tilassa, minulla tulee olla kokemus, että minua rakastetaan juuri tällaisena kuin olen. Varmuus siitä, että on ok olla tällainen. Tässä terapeutin rooli tulee merkitykselliseksi.
Kun valitset itselle terapeuttia, varmista, että hän ymmärtää rakkauden merkityksen.

Terapeutin tehtävä ei ole muuttaa sinua vaan ”kastella” kukkaa, vaihtaa tarvittaessa pilaantunut kasvualusta ja kitkeä rikkaruohot ympäriltä. Jos olet ruusu, sinusta ei saa tulppaania tekemälläkään. Sisälläsi oleva ”sielun ääni” kuuluu kuitenkin. Anna sen kuulua. Se on parasta musiikkia korvilleni.
Terapeutin tärkein tehtävä on rakastaa, kuunnella, katsella ja muovailla sinua selkeämmäksi, jotta näet kuka olet.
Olet ainutlaatuinen arvokas yksilö valtavan erilaisuus massan keskellä. Niinkuin ruusu on kaunis katsella, niin myös päivänkakkara työntyessään asfaltin läpi kukoistukseen.

Tunteet pitävät meitä menneisyydessä. Monet oppaat sanovat, että kuuntele itseäsi. Jos kuuntelee omia tunteita, ne haluavat samaa mitä on aina ennenkin ollut. Eläimet menevät palavaan navettaan. Yli ymmärryksen ihminen tekee tunteiden ohjaamana tiedostamattaan tuhansia valintoja päivän aikana. Muutos parempaan on siis työtä ja jopa tuskaa.
Tämä tarkoittaa sitä, että minä itse olen muutoksen suurin vihollinen. Itseasiassa ei kukaan muu.
Tämä oli minulle huikea oivallus. Tämän vuoksi niin monet muutosprosessit loppuvat ennen, kuin pääsevät edes alkuun.

Oletko tottunut syömään tai juomaan suruun? Tunteet tulevat kuin meren aallot. Seisot rannalla vedessä, joka ulottuu napaan saakka. Et voi valita minkä kokoisia aaltoja tulee. Ne vaan tulevat. Jalkojesi alla on hiekkaa, josta et saa oikein tukea.
Olet liian syvällä. Käden ulottuvillasi ei ole mitään mistä pitää kiinni.
Et halua kohdata aaltoa mikä tulee, vaan yrität taistella vastaa. Vaikka kuinka pyristelet, vesi vyöryy päällesi. Sen voima saa sinut kaatumaan.
Tunnetilasi muuttuu mielentilaksi, jolloin todennäköisesti vajoat syvyyksiin moneksi päivää.

Ensimmäinen askel tunteiden kanssa hallittuun elämään on oppia hyväksymään ne. Ne tulevat ja aina myös menevät kuin meren aallot. Voit vaihtaa asentoa, hakeutua kovemmalle pohjalle tai matalampaan veteen. Kalliopohja on tietoisuutesi. Rakastavat ihmiset ovat kuin uimaopettaja, joka nostaa pintaa. Ajan kanssa pääset kiipeämään lähemmäksi rantaa, jolloin aallot eivät enää hallitse sinua, vaan voit tuntea sen kehossasi, mutta ne ei saa sinusta otetta.
Tietoisuutesi nostaa sinua ylemmäksi ja ylemmäksi, kunnes olet aaltojen yläpuolella. Ihmettelet niiden pauhua ja touhuat omia juttujasi kaikessa rauhassa. Tunteista tulee sinun renki, ei isäntä.

Terapia voi kestää vuoden tai viisi. Sillä ei ole väliä. Tärkeää on nousta tietoisuuden portaita sille korkeudelle, että voi jatkaa matkaa keskeneräisenä. Valmista ei koskaan tule, sillä Jumalallista ideaa emme koskaan tavoita.

Terapiaharjoittelun aikana tapaaminen kestää 45minuuttia. Hinta on 40€/kerta. Suosittelen, että tapaamme 3-5 kertaa, jonka jälkeen sovimme jatkosta.

Yrittäjän matkakumppani

Olen toiminut yrittäjänä koko ikäni. ”En oikein muuta oppinut” on tapani vitsailla.
Yrittäjänä en ole varsin hyvin menestynyt taloudellisilla mittarilla mitattuna, mutta arvostan matkaani.
Lapsena minuun ”koodattiin” työn arvo.
Maria Drockila kysyi minulta, että jos kaivat pihalle ojan ja täytät sen ja toistat sen kolmesti tehden lujasti töitä, mille tuntuu?
Kun mietin asiaa niin se tuntuisi sille, että on tehnyt töitä lujasti. Tämä tunne saa meidät samaan moodiin, kun palavan navetan eläimet. Vaikka toiminnassa ei ole mitään järkiä, kehomme huijaa meitä, jos emme ole ”hereillä”.

Huomaatko sinä yrittäjänä, että jonkun asian voisi tehdä eri tavalla. Tai onko sinulla aavistus, mutta selkeys puuttuu. Olen intohimoinen suunnittelija ja pohtija ja luulen, että meillä voisi olla paljon puhuttavaa. Haasteena minulla yrittäjänä ollessani on ollut ison perheen ja yrittäjyyden yhteensovittaminen, yksinäisyys, ideatulva, keskittymisen puute. Ja varmasti monenlaiset pelot kuten menettämisen ja luopumisen pelko. Palavaan navettaan on niin ”turvallista” palata.

Yrittäjyyttä ajatellen olen lukenut paljon alan kirjallisuutta. Kirjat ovat minulle todella tärkeää ”ravintoa”.
Koen kasvavani ja saan ”kiksejä” uusista oivalluksista lukiessani. Monet tutkijat ovatkin tehneet valtavan työmäärän omalla alalla ja saattaneet ”helmet” kansien sisään.

Muutamia suosikkejani ovat:
Ajattele oikein ja menesty –Napoleon Hill
Hyvästä Paras –Jim Collins
Aki Hintsa-Voittamisen anatomia –Oskari Saari
Menestys ja Onnellinen elämä –Brian Tracy
Kuka vei juustoni –Spncer Johnson
Kerralla valmista –David Allan
Seitsemän toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen –Stephen Covey
Sapiens – Yuval Noah Harari
21 oppituntia maailman tilasta –Yuval Noah Harari
Homo Deus – Yuval Noah Harari
Tarinan Valta – Juhana Torkki
Neuvottelu Valta – Juhana Torkki
Mielen Yhteydet –Johann Hari
Miksi Nukumme –Matthew Walker
Läsnäolon Voima –Eckhart Tolle
Tunnekartasto –Lauri Nummenmaa
Tunne Lukkosi –Kimmo Takanen
Murra Tunnelukkosi –Kimmo Takanen
Tee itsestäsi Mestariajattelija –Lauri Järvilehto
Paranoidioptimisti –Risto Siilasmaa
Niin ja on niitä paljon muita, mutta tässä minulle ehkä tärkeimpiä.
Ihminen Tavattavissa opintojen aikana olen lukenut myös kurssisisältöön kuuluvaa psykologista kirjallisuutta.

Yrittäjyyttä ovat auttanee minua ymmärtämään myös johtamisen erikoisammattitutkinto sekä Toimitusjohtajakoulu.

Ihmisenä olen monipuolinen ”sekatyömies”. Luovuuttani toteutan monella tapaa.
MyDigi.fi konseptissa rakennan nettisivuja, kuvaan video- ja valokuvia sekä tuotan grafiikkaa digitaalisesti. Myös selitysvideot ja Facebook markkinointi luonnistuvat hyvin.
Sprayman.fi nimellä teen kynäruisku- ja akryylimaalauksia. (sivut tulossa)

Hyödyllisiä palveluita muiden toimesta

Katja Järvenpää

Ihminen Tavattavissa terapeutti
Oulu, Pudasjärvi
katja.jarvenpaa@gmail.com
0400886158

Sirkku Timisjärvi

Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelija
ekspressiivinen taideterapeutti, sielunhoitoterapeutti, kätilö
Nummela, Helsinki, Turku
+358 (0)50 4032356 sirkku.timisjarvi(at)uto.fi

Kati Koukku

Nettisivuile

Ihminen Tavattavissa -terapeuttiharjoittelija
Helsinki